Voor uw nabestaanden

Het overlijdensdossier

Als u vol in het leven staat, denkt u vaak niet aan de zaken die geregeld moeten worden als u komt te overlijden. Het is ook niet een onderwerp dat in een gesprek spontaan aan bod komt. Toch maakt het niet kenbaar maken van uw wensen het extra moeilijk voor uw nabestaanden. Zij willen uw uitvaart regelen op de manier zoals u dat gewild zou hebben maar doen zij wel het juiste? Het afwikkelen van allerlei financiële en praktische zaken is voor uw dierbaren eenvoudiger als zij weten wat er geregeld moet worden en waar ze alles kunnen vinden. Het overlijdensdossier helpt u daarbij.

U kunt het overlijdensdossier hier gratis downloaden.

Nadat u het overlijdensdossier heeft ingevuld, kunt u het digitaal opslaan of uitprinten. Bewaar het document op een centrale, niet-zichtbare plaats. Wij raden u aan uw dierbaren van het bestaan ervan op de hoogte te brengen.

Heeft u hulp nodig bij het invullen van het overlijdensdossier. Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

 

Een testament

Het overlijdensdossier is niet bedoeld om aan te geven wie wat krijgt na uw overlijden. Daarvoor is er het testament. In een testament bepaalt u wie uw erfgenamen zijn, wat aan ieder van hen (afzonderlijk) toekomt en eventueel wie de nalatenschap gaat afwikkelen. Een testament is alleen geldig als het op de juiste wijze is opgesteld, dus door een notaris. Dit betekent ook dat aan het opstellen van een testament kosten zijn verbonden. Er bestaat geen vast notaristarief. Het is dus verstandig om tarieven te vergelijken voordat u een notaris in de arm neemt. Op www.degoedkoopstenotaris.nl kunt u een notaris bij u in de omgeving zoeken. Vergelijk minimaal 3 notarissen en kijk goed naar wat er bij de prijs wel of niet is inbegrepen. Hoe gecompliceerder het testament, hoe hoger de kosten zullen zijn.

 

Een codicil

Een codicil is de enige manier om, naast het testament, vast te leggen wie volgens u wat moet krijgen. Het gaat dan alleen om roerende zaken, dus voorwerpen. Nalaten van geld en onroerende goederen kan niet via een codicil. Dit is alleen mogelijk door middel van het hierboven genoemde testament. Hetzelfde geldt voor waardevolle spullen zoals een auto, antiek of duurdere schilderijen. Zo kunt in een codicil bijvoorbeeld aangeven wie bepaalde sieraden of gebruiksvoorwerpen zoals gereedschap of meubelstukken moet krijgen. Ook kunt u in een codicil instructies opnemen voor de uitvaart. Net zoals bij een testament, is een codicil alleen geldig als het op de juiste manier is opgesteld. Voor een codicil geldt dat:

  • Het helemaal met de hand geschreven moet zijn; en
  • Er een datum op staat; en
  • Uw handtekening niet ontbreekt.

Pas als aan al deze voorwaarden is voldaan, is een codicil geldig. Het is daarnaast verstandig om bijvoorbeeld in het overlijdensdossier te vermelden dat er een codicil is en waar het codicil gevonden kan worden. Een kopie ervan kan bij een notaris in bewaring worden gegeven; wettelijk vereist is dat niet, hoewel het in verband met het aantonen van de authenticiteit wel is aan te raden. Codicils worden niet centraal geregistreerd zoals een testament. Uiteraard is veilig opbergen van het document een vereiste, maar ook dat een vertrouwenspersoon van de bergplaats op de hoogte is en er in geval van overlijden bij kan komen. Alleen het originele exemplaar is rechtsgeldig. Wilt u een codicil aanpassen? Stel dan een nieuw codicil op en vernietig het oude codicil, inclusief alle kopieën.

Wilt u ook een codicil opstellen? Dan kunt u bijgaande checklist gratis downloaden om u daarbij te helpen.